Знезараження води діоксидом хлору

Діоксид хлору - це сполука, що має властивість дезінфікувати або знезаражувати. З'єднання діоксиду хлору є зараз найефективнішим знезаражуючим агентом для води, він має низку відмінностей, переваг та недоліків.
 

Переваги:

  • механізм знезараження відбувається не тільки за рахунок активного хлору, але й достатньою мірою за рахунок кисню. Що практично виключає утворення токсичних та канцерогенних продуктів реакції окислення, як це відбувається при використанні інших знезаражувальних агентів.
  • діоксид хлору незамінний, якщо йдеться про можливу присутність легіонел у воді, наприклад, з колодязя
  • діоксид хлору сильний окислювач і, як результат, його витрати на знезараження значно менші
  • у діоксиду хлору дуже великий період післядії – кілька тижнів
  • діоксид хлору має більш широку дезінфікуючу дію, ніж інші сполуки
  • діоксид хлору не змінює смак і запах води, що дуже важливо, наприклад, у харчовій промисловості
  • ефективність знезараження води діоксидом хлору не залежить від температури, від рН або від наявності інгібіторів корозії, що значно розширює можливості застосування.
     

Недоліки:

  • при виробництві діоксиду хлору використовуються дорогі, дефіцитні та агресивні речовини (хлорит натрію та соляна кислота)
  • генератори діоксиду хлору виробляють лише за кордоном
  • процес виробництва діоксиду хлору складний та обладнання для нього вимагає висококваліфікованого обслуговування
  • так як діоксид хлору є дуже сильним окислювачем, всі компоненти обладнання, що контактують з ним, повинні бути виконані зі спеціальних корозійностійких матеріалів
  • при виробництві діоксиду хлору є ймовірність виділення токсичного та небезпечного газу – хлору
  • для забезпечення усунення аварійних ситуацій, що виникли в приміщеннях, де знаходиться обладнання з виробництва діоксиду хлору необхідно передбачити чималий запас нейтралізуючих речовин і спеціальну конструкцію приміщення, що, звичайно ж, несе за собою великі витрати
     

Сфера застосування:

  • знезараження питної води. Завдяки великому періоду післядії діоксид хлору зручно використовувати для обробки води перед зберіганням у РЧВ (резервуар чистої води) або для води, яка проходитиме довгий шлях трубами до споживача.
  • знезараження води, яка надалі має довго зберігатися.
  • знезараження води для харчового виробництва та виробництва напоїв. У такому виробництві головну роль відіграє ще одна важлива властивість діоксиду хлору – знезаражує, але не змінює смаку та запаху.
  • обробка свіжих овочів та фруктів перед упаковкою для довгострокового зберігання. У цьому випадку використовуються 2 основні властивості та відмінних рис діоксиду хлору.
  • післядія та відсутність запаху та смаку хлору.
  • знезараження води плавальних басейнів. Діоксид хлору добре справляється з біоплівкою з бактерій, якою обростає внутрішня поверхня чаші басейну та перешкоджає її появі надалі.
  • знезараження води та резервуара навіть там, де малий потік. Завдяки широкому діапазону дії діоксиду хлору знезаражується та очищається вся внутрішня поверхня резервуарів або труб.
     

При підборі продуктивності установки для виробництва діоксиду хлору необхідно враховувати не тільки прийняту знезаражувальну дозу в конкретному випадку, але й концентрацію домішок, які можуть бути окислені при контакті з діоксидом хлору (залізо, марганець тощо).

ПОТРІБНА

КОНСУЛЬТАЦІЯ

СПЕЦІАЛІСТА?